TRE-menetelmä

TRE / Trauma Releasing Exercises eli suomalaisittain ”tärinäterapia” on tehokas ja yksinkertainen menetelmä stressistä ja traumaattisista kokemuksista palautumiseen helppojen fyysisten liikkeiden avulla.

Stressaavat ja traumaattiset kokemukset saavat aikaan säikähdysrefleksin ja sokkireaktion, jotka aiheuttavat jännityksiä mm. jalkojen, lantion ja vatsan alueen syvissä lihaksissa. Jos stressireaktio ei pääse loppumaan/purkautumaan, niin nämä jännitykset saattavat muuttua pitkäaikaisiksi tai pysyviksi jännityksiksi, erilaisiksi kehollisiksi selviytymiskeinoiksi, jotka ajan mittaan voivat ilmetä esimerkiksi erilaisina kipuina.

TRE-menetelmä perustuu ihmisen spontaaniin biologiseen ja neurologiseen kykyyn palautua stressaavista tilanteista. Liikesarja saa kehossa aikaan tärinän, joka vähentää ylijännitystä lihaksista ja hermostosta. Stressaavien tai traumaattisten kokemusten aikana kehoon muodostuneet syvät jännitykset pääsevät lievittymään ja kehon aistimukset, liikkeet, tunteet sekä ajattelu alkavat tervehtyä ja elpyä yksilön omaksi tavaksi kokea itseään. Keho löytää takaisin luonnollisempaan, rennompaan ja tasapainoisempaan tilaansa. Harjoitusliikkeet ovat helppo oppia ja niiden vaikutukset ovat nopeasti havaittavissa.

Menetelmän kehittäjä, Tri David Berceli on kansainvälisesti tunnettu amerikkalainen stressin- ja traumanhoidon asiantuntija. Hän on työskennellyt useilla maailman kriisialueilla ja opettanut menetelmää kymmenille tuhansille ihmisille yli 20 vuoden aikana. Suomessa sertifioitujen TRE- ohjaajien koulutus alkoi vuonna 2009.

Menetelmä perustuu kehon omaan viisauteen ja kykyyn ohjata meidät sulkeutuneesta ja käpertyneestä tilasta takaisin avoimempaan, luonnollisempaan ja luottavaisempaan tilaan. TRE on vahva menetelmä. Avautumisprosessi tuo joskus esiin tukahdutettuja tunteita ja pelkoja, joiden kohtaamisessa koulutettu ohjaaja voi auttaa. Tilanteesta riippuen, muutamien yksilöohjaus kertojen jälkeen asiakas voi jatkaa menetelmän käyttöä itsenäisesti omien tarpeidensa mukaan. Ajoittain yksilöohjauksen jälkeen on mahdollista jatkaa harjoituksia myös ryhmässä.

TRE-harjoitukset sopivat erittäin hyvin tueksi erilaisiin terapiaprosesseihin, itsetuntemuksen, kehotietoisuuden ja selviytymiskeinojen lisäämiseen. Harjoitteista ovat hyötyneet myös ammattiryhmät, jotka työssään altistuvat sijaistraumatisoitumiselle kuten sairaanhoitajat, ensihoitajat, lääkärit, fysioterapeutit, sosiaalityöntekijät, palomiehet, poliisit jne.

Lisätietoa TRE:stä Suomeksi

http://www.trefinland.fi/ 

Kirjallisuutta:
David Berceli: TRE-stressinpurkuliikkeet; stressin ja traumojen helpottamiseen 2011
Peter A. Levine: Kun tiikeri herää. Suom. Immo Pekkarinen. Traumaterapiakeskus, 2008.
Pat Odgen, Kekuni Minton, Clare Pain: Trauma ja keho. Sensorimotorinen psykoterapia. Suom. Immo Pekkarinen. Traumaterapiakeskus, 2009.

Lisätietoa TRE:stä englanniksi

David Bercelin sivut: www.traumaprevention.com

Peter Levine haastattelu ”Healing Trauma”: http://www.youtube.com/watch?v=HSjityEv4M8&feature=related

Kommentointi on suljettu.

Tuula Haapanen  /  040 738 9940  /  tuula.haapanen(at)alfafysio.fi    /    Facebook    /    Alfafysion esite
Tietosuojaseloste   Rekisteriseloste